License management

License management

U wordt geconfronteerd met een SAP audit of jaarlijkse review? Sinds april 2018 is SAP bezig om Indirect Gebruik onder de aandacht van haar klanten te brengen en in de loop van 2019 gaat SAP op dit compliance punt meer handhaven. Samen met ERP Software Consultancy kunt u meer inzicht krijgen in uw licentie positie en het risico dat u loopt op onverwachte claims van SAP.

Monitoring gebruik

Met behulp van standaard SAP meet tooling zoals USMM en/of LAW wordt inzicht verkregen in het gebruik van SAP software door uw organisatie. Ook is het mogelijk om gespecialiseerde SAM tooling in te zetten om meer inzicht in het gebruik van de software te krijgen. Na het analyseren van het huidige gebruik is het mogelijk om te beoordelen of uw organisatie voldoende licenties heeft gecontracteerd om compliant te zijn.  

Indirect gebruik

SAP heeft in mei 2019 een nieuw en tijdelijk verkoopprogramma gestart, genaamd DAAP (Digital Access Adoption Program). Misschien is DAAP ook interessant voor uw organisatie. Lees meer over dit onderwerp in onderstaande vragen- en antwoordenlijst. 

Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u een vrijblijvende kennismaking? Bel of mail ons voor het maken van een afspraak. 

 

Vragen over SAP Indirect Gebruik       

 

Antwoorden

1)

Wat betekent SAP DAAP?

1)

Het betekent SAP Digital Access Adoption Program en is een tijdelijke actie om met hoge kortingen (rond de 90%) de Digital Access gebruiksrechten te kunnen kopen.

2)

Heeft iedere SAP klant last van indirect gebruik?

2)

Nee, afhankelijk van uw SAP systeemlandschap en de aanwezige gebruiksrechten is de kans groter of kleiner dat uw organisatie wordt geraakt. In het geval dat u EDI of cloud oplossingen van andere leveranciers dan SAP (zoals Sales Force e.d.) gebruikt, is de kans groter dat u een indirect gebruik vraagstuk heeft.

3)

Wat is het belangrijkste voordeel van DAAP?

3)

DAAP biedt klanten 2 mogelijkheden om met korting Digital Access gebruiksrechten te kopen:

Optie A: dit is minimaal 115% van het benodigde volume waarbij de eerste 100% van de rechten ‘gratis’ wordt geleverd. De resterende (minimaal) 15% wordt tegen listprijs minus de standard volume discount van de klant verkocht.

Optie B: dit is minimaal 100% van het benodigde volume waarbij op de listprijzen voor Digital Access 90% korting wordt gegeven. De standaard kortingen zijn dan niet van toepassing op dit deel van een Order.

Naast deze opties kun je bovendien gebruik maken van On-Premise Extension Policy, Cloud Extension policy of een ander inruil programma voor Enterprise software rechten.

4)

Wat is het belangrijkste nadeel van DAAP?

4)

DAAP is een tijdelijke korting. Dus als u na 5 mei 2020 het aantal Digital Access rechten wilt vergroten, kan dat alleen tegen de standaard (list) prijs minus uw standaard (lagere) korting. Verder als u eenmaal bent overgestapt van named users voor het afdekken van het indirect gebruik, dan kunt u niet meer terug. SAP staat niet toe dat beide modellen door elkaar worden gebruikt. Zie ook het antwoord op vraag 12.

5)

Ik gebruik al SAP cloud diensten. Moet ik daarvoor ook Digital Access rechten kopen?

5)

Nee, alle SAP cloud diensten zoals SuccessFactors, Hybris, Concur, Fieldglass of Ariba zijn in de ogen van SAP vriendelijke omgevingen waar klanten al voor Digital Access hebben betaald.

6)

Zijn er SAP meettools voor het exact vaststellen van  het benodigd aantal Digital Access document beschikbaar?

6)

Begin juni 2019 was de status dat OSS note 2644139 voor ECC en note 2644172 voor S/HANA slechts een grove indicatie van het aantal documenten geven. De SAP One Support Launchpad optie is nieuw en SAP claimt dat deze tool wel een nauwkeurig vaststelling van het aantal documenten geeft.

7)

Telt SAP het aantal records of documenten bij Digital Access?

7)

Dat verschilt. De volgende documenten tellen als 1 document:

-Time management document

-Quality management document

-Manufacturing management document

-Service & Maintenance document

Bij de overige 5 documenten telt SAP het aantal gebruikte regels in een document.

8)

Wegen alle documenten even zwaar in de telling?

8)

Dat verschilt. De volgende document (regels) tellen als 0,2:

-Financial document

-Material document

De overige 7 documenten(regels) telt SAP als 1.

9)

Tot welke datum is SAP DAAP geldig?

9)

Het SAP DAAP is in ieder geval geldig tot en met 5 mei 2020.

10)

Hebben al veel klanten het indirect gebruik met SAP contractueel opgelost?

10)

SAP claimde in mei 2019 dat ruim 800 klanten al het indirect gebruik al hebben opgelost door Digital Access rechten te kopen. Op het totaal aantal ERP klanten (> 40.000) betekent het dat ongeveer 2% van alle relevante klanten al voor de introductie van DAAP dit onderwerp contractueel hebben opgelost.

11)

Waarom heeft SAP DAAP aangeboden?

11)

Dat is een vraag die SAP het beste kan beantwoorden. Uit de gesprekken tussen SAP accountmanagers en de klanten bleek dat de meeste klanten het indirect gebruik model zoals SAP dat in april 2018 had geïntroduceerd niet begrepen en/of niet aantrekkelijk vonden. SAP heeft met DAAP het indirect gebruik oplossen tijdelijk aantrekkelijk gemaakt om twijfelende klanten over de streep te trekken.

12)

Klopt het dat Brussel een (misbruik van monopolie) onderzoek doet naar SAP in relatie tot indirect gebruik?

12)

Nee, wel is in Duitsland door VOICE (zuster vereniging van het Nederlandse CIO Platform) eind 2018 een antitrust zaak aangespannen bij het Duitse Bundeskartellamt (BKartA). De dreiging van een jarenlange juridische procedure zou klanten kunnen afschrikken om in SAP Digital Access rechten te investeren.

Contact

This site is a Game of Skill and is 100% LEGAL in the United States. This site operates in full compliance with the Unlawful Internet Gambling Enforcement Act of 2006.
Due to state and provincial laws residents of Arizona, Iowa, Louisiana, Montana, Vermont, New York and Quebec may only play in free competitions. All other trademarks and logos belong to their respective owners. FanVictor.com Fantasy Sports
en_USEnglish